Ik dacht altijd dat een slagroomtaart best moeilijk was om te maken, maar het valt hartstikke mee! Er zijn alleen een paar kleine dingen waar je op moet letten als je het echt goed luchtig wilt maken.
-
Ingrediënten:
90 gram boter
6 eieren
175 gram suiker
150 gram bloem
Vulling:
500 gram slagroom
85 gram suiker
Jam
100 gram nougatine
Aardbeien
1 kiwi
Je begint met het splitsen van de eieren, de eiwitten in een kom en het eigeel in een andere kom. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot het goed stijf is. Laat de boter op een laag pitje langzaam smelten en klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker au bain-marie. Ik heb dit gedaan door met de waterkoker wat water te koken en dit in een schaaltje doen, waar mijn beslagkom bovenop paste. Door de eidooiers au bain-marie te kloppen worden ze luchtiger dan wanneer je ze zo zou kloppen, en we willen de taart natuurlijk zo luchtig mogelijk!
Spatel nu ongeveer de helft van de bloem door de eidooiers en meng dit goed door elkaar. Meng nu ook een deel van het eiwit er doorheen en dan de rest van de bloem erbij. Als dit goed gemengd is, kun je dit beslag bij het overige eiwit doen en dit voorzichtig, samen met de gesmolten boter, mengen. Zorg ervoor dat de boter goed is opgenomen.
Leg in de springvorm een bakpapiertje op de bodem, omdat je deze taart anders echt niet mooi eraf krijgt. Je kunt eventueel zelfs het bakpapiertje nog lichtjes invetten voordat je het beslag in de springvorm giet. Zet nu de taart ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
De taart op de foto hierboven lijkt misschien wat groot, maar dat was hij ook! Hier heb ik namelijk twee taarten gebakken en hier één grote taart van gemaakt, met maar liefst vijf (!) lagen vulling erin.
Laat nu de cake goed afkoelen, bijvoorbeeld door eerst alleen de ovendeur een heel klein stukje open te zetten, zodat de warmte langzaam weg kan en de taart niet in een keer een grote temperatuurverschil hoeft te ondergaan. Als hij helemaal is afgekoeld kun je de taart in lagen snijden. Bij een springvorm van 24 cm doorsnede moet het wel lukken om er drie lagen van te maken, dus twee keer de taart doorsnijden.
Klop de slagroom samen met de suiker tot een mooie dikte en doe een deel hiervan in een spuitzak en leg dit apart, voor de versiering op de taart. Smeer op de onderste laag van de taart met een jam naar keuze. Zelf heb ik aardbeienjam genomen en nog wat extra verse stukje aardbei erop gelegd, die ik over heb van de versiering. Leg de volgende laag van de taart erop en besmeer dit met een flinke portie slagroom en leg hier weer de bovenste laag van de taart op. Besmeer nu de hele taart met slagroom, zowel boven als rondom. Het wordt nu een beetje prutsen en knoeien, maar het is niet moeilijk: de nougatine. Wat ik zelf het makkelijkste vind, is de taart oppakken (bijvoorbeeld met de bodem van de springvorm er weer) en de taart een klein beetje schuin houden. Nu kun je met je andere hand de nougatine erop doen. Hier hoef je echt niet voor de duwen, het blijft vanzelf plakken aan de slagroom. Zo ga je de hele taart rond tot je vind dat hij goed is.
Pak nu de slagroom in de spuitzak en spuit toefjes op de taart, net hoe je hem zelf wilt versieren. Op de bovenste foto kun je zien dat ik over de hele taart toefjes heb gespoten, terwijl ik op de derde foto alleen rondom en in het midden toefjes heb gemaakt. Snijd de aardbeien doormidden en snijd plakjes van de kiwi. Leg deze om en om in een cirkel op de taart of neem naar eigen idee andere vruchten of versieringen. En klaar is je slagroomtaart!