Gevulde koek

Van die heerlijke gevulde koeken bij de bakker? Die maak je nu gewoon zelf! Het is absoluut niet moeilijk om te maken, het kost alleen wat tijd. Maar dan zijn ze ook erg lekker en super leuk om aan je gasten te geven.

  Ingrediënten:
  160 gram witte basterdsuiker
  250 gram boter
  320 gram bloem
  2 tl bakpoeder
  Zout
  300 gram amandelspijs
  2 eieren
  Garneeramandelen

Je begint met het maken van het deeg en je kan hiervoor alles gewoon bij elkaar doen: basterdsuiker, boter, bloem, bakpoeder en zout. Als dit een deeg is geworden laat je dit ongeveer een uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg wat steviger is en niet te veel plakt als je ermee wilt gaan werken. Ik had hem zelf wat langer in de koelkast staan, waardoor hij behoorlijk hard was geworden. Dit is geen probleem, dan moet je alleen je spierballen gaan gebruiken om het deeg weer even door elkaar te kneden.

Het amandelspijs voor erin maken we iets soepeler door er één ei door te mengen.
Het deeg kan uit de koelkast en zoals ik net aangaf, is het handig om het weer even vlug door te kneden voordat je het deeg uitrolt. Rol het deeg niet te dik of te dun, denk aan ongeveer 4 millimeter dik. Hier kun je cirkels uitsteken in de grootte die je zelf wilt. Je hebt voor één koek twee verschillende maten cirkels nodig, een onderkant en een bovenkant. Je kan de gevulde koeken op twee verschillende manieren maken, net wat je zelf leuk vind. De eerste is zoals je ze ook in de winkel koopt en de tweede variant is als je iets anders wilt: een bakje gemaakt in een cupcake vorm!
Voor het bakje zijn de maten voor de cirkels ongeveer 10 cm doorsnede voor de grote cirkel, die hier het bakje wordt, en ongeveer 6 à 7 cm doorsnede voor het dekseltje. Je kunt deze maten ook gebruiken voor de originele vorm, al vind ik ze zelf nogal groot worden. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon een slagje kleiner maken, bijvoorbeeld 5 à 6 cm doorsnede voor de bodem en 8 à 9 cm voor de bovenkant.

De originele koeken: doe op de klein cirkel een hoopje van het amandelspijsmengsel en leg hier de grotere cirkel overheen. Druk de randjes aan en haal eventueel het overtollige deeg rondom weg.

De bakjes: vet de cupcake vorm in en leg de grote cirkel in het bakje. Dit zal niet helemaal mooi vallen dus je zal hier een beetje moeten sjoemelen, maar dat zie je niet meer in het eindresultaat! Vul de bakjes met het amandelspijsmengsel en leg de kleinere cirkel er als dekseltje bovenop. Druk de randjes wel goed aan, anders is het echt een dekseltje als hij uit de oven komt en kun je hem er makkelijk vanaf halen.

Nu klop je het ei los (alleen het eigeel kan ook, mocht je bijvoorbeeld nog een eigeel over hebben) en strijk je dit over de koeken. Druk in het midden een mooie amandel en bestrijk de koeken nogmaals met ei. Zet ze ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze mooi goudbruin zijn geworden.

Smullen maar!

Leave a Reply